Проект КП-06-H-66/1 от 2022 г.
„Изследване възможностите за трансформация на отпадни растителни суровини в ресурс за получаване на биологично активни протеинови хидролизати“
Ръководител: проф. д-р Илиана Борисова Начева
Срок на изпълнение: 13.12.2022 г. – 13.12.2025г.
Финансираща организация: Фонд “Научни изследвания”
Производството на студено пресовани масла от тиквено и конопено семе е свързано с натрупването на страничен продукт (шрот), който има голям потенциал за валоризация. Поради високото съдържание на протеини, достъпност и ниска цена, тиквения и конопен шрот са ценна алтернативна суровина за получаване на белтъчни хидролизати, характеризиращи се с широка гама диетични и терапевтични функции. Това разкрива възможност за приложението им в състава на функционални храни и хранителни добавки с благоприятно въздействие върху човешкото здраве и тонус.
Основната цел на проекта е изследване възможностите за получаване на биоактивни протеинови хидролизати от тиквен и конопен шрот чрез ензимна хидролиза с папаин и бромелин.
Всички опитни серии хидролизати ще бъдат изследвани за степен на хидролиза, антиоксидантна активност и инхибиращо действие към α-глюкозидаза и α-амилаза. На следващия етап от проекта ще се анализира хипотезата, че така получените протеинови хидролизати от тиквено семе и коноп са източник на биопептиди с хипогликемична активност. Пробите с получена най-висока инхибираща активност към α-глюкозидаза и α-амилаза, ще бъдат приложени върху експериментални животни – бели плъхове, линия Wistar, с индуциран диабет в биологичен експеримент. Ще се оцени реакцията и преживяемостта на третираните диабетни животни, спрямо контролните групи и ще бъдат проследени промените във физиологичните и биохимичните им показатели. Въз основа на получените резултати ще се извърши цялостна оценка на хипогликемичното действие на изследваните проби.
В резултат от изпълнението на проекта се очаква получаване на нови научни данни за механизма и условията на третиране на отпадъчни материали от производството на студено пресовани растителни масла със специфични протеолитични ензими. Важен елемент от изследванията е прилагането на съвременни математически и статистически техники, което ще даде възможност за задълбочен анализ на съвместното влияние на изследваните фактори (вид, концентрация на ензима и време на реакцията) върху резултантните показатели – антиоксидантна активност и инхибиращо действие към α-глюкозидаза и α-амилаза. По този начин ще бъдат изведени оптималните условия за получаване на протеинови хидролизати с най-висока биологична активност.
Резултатите от изпълнението на проекта ще представляват солидна фундаментална база за бъдещи разработки в областта на хранителните технологии и създаване на нови функционални храни и хранителни добавки с положително влияние върху човешкото здраве.
1. Dyankova S., M. Doneva, М. Terziyska, Р. Metodieva, I. Nacheva (2024) Optimization of the Process for Obtaining Antioxidant Protein Hydrolysates from Pumpkin Seed Oil Cake Using Response Surface Methodology. Applied Sciences, 14, 1967. IF: 2.5 (2023); SJR (2023): 0.51; квартил: Q1. https://doi.org/10.3390/app14051967
2. Doneva M., S. Dyankova, K. Loginovska, P. Metodieva, I. Nacheva (2024) Obtaining protein hydrolysates from hemp meal. Journal of Mountain Agriculture on the Balkans, E-ISSN: 2367-8364 – submitted https://jmabonline.com/en/home
3. Dyankova S., M. Doneva, K. Loginovska, N. Dimitrov, D. Miteva (2024) Investigation on the influence of enzyme treatment parameters on yield and degree of hydrolysis of proteins from pumpkin meal, Journal of Mountain Agriculture on the Balkans, E-ISSN: 2367-8364 – submitted https://jmabonline.com/en/home